Tillgänglighetsanpassa din webbplats

Den 28 juni 2025 blir EU-direktivet “European Accessibility Act” svensk lag, vilket innebär att din webbplats måste uppfylla nya tillgänglighetskrav. För den offentliga sektorn är detta ingen nyhet, men från och med sommaren 2025 gäller detta även för privata företag.

En programmerare inspekterar koden för en webbplats. Foto.

Vad är WCAG?

Förkortningen WCAG står för “Web Content Accessibility Guidelines”, vilket på svenska blir ungefär “Riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll”. Det innebär att innehållet på din webbplats ska vara tillgängligt för alla, även personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

WCAG består av fyra huvudprinciper

  • Möjlig att uppfatta
    All information och alla komponenter som du använder på din hemsida ska presenteras för användare på ett sätt som de kan uppfatta. Det kan till exempel innebära att innehållet i ett videoklipp också ska finnas som text.
  • Hanterbar
    Alla ska kunna använda och hantera webbplatsen. Det får till exempel inte vara omöjligt att använda din hemsida om du inte kan använda en mus.
  • Begriplig
    Innehållet på din webbplats ska vara lätt att förstå, navigeringen ska vara konsekvent och man ska lätt förstå vad som händer om man till exempel klickar på en knapp.
  • Robust
    Det här innebär, något förenklat, att din webbplats ska fungera oavsett vad användaren använder för typ av webbläsare eller hjälpmedel. Detta uppnås bland annat genom att följa moderna kodstandarder.

Dessa principer bryts sedan ner i ett stort antal riktlinjer och kriterier som ska uppfyllas.

Några exempel, hämtade från riktlinjerna

  • Du måsta ha tillräcklig kontrast så att texten kan läsas även av personer med nedsatt syn.
  • Alla bilder måste ha en alternativ text (som förklarar bildens innehåll för de som inte kan se den)
  • Du kan inte ha bildväxlare (sliders), som går för fort eller som inte går att pausa.
  • Om du fyller i ett formulär felaktigt ska webbplatsen tydligt visa vilket fält det gäller och ge ledning som gör det lätt för användaren att göra rätt.

Hur bör du tänka kring tillgänglighetsanpassning av din webbplats?

Lagen börjar som sagt att gälla i juni 2025. Det innebär att det är hög tid att börja arbetet med att anpassa din hemsida redan nu. Om du har en stor och omfattande hemsida kan arbetsinsatsen vara ganska betydande, så det är klokt att börja i god tid.

I riktlinjerna finns både väldigt enkla krav som du, om du vill, kan åtgärda själv. Men det finns också mer avancerade krav som du med stor sannolikhet behöver hjälp med att uppfylla.

Hur jobbar vi med WCAG?

1. Analys

Om du vill ha vår hjälp med att tillgänglighetsanpassa din hemsida så börjar vi med en analys av din webbplats. Det innebär att vi identifierar de brister som finns och tar fram en plan för hur de kan åtgärdas. Analysen genomför vi till ett fast pris som beror på hur omfattande din webbplats är.

2. Åtgärdsförslag

Utifrån analysen får du sedan ett förslag på hur bristerna kan åtgärdas och vad det skulle kosta. Du kan själv bestämma hur mycket du vill fixa själv, och vad du vill ha hjälp med att åtgärda.

3. Fortsatt stöd

Det är viktigt att den eller de personer som regelbundet publicerar innehåll på din webbplats har, åtminstone grundläggande, koll vad tillgänglighetsriktlinjerna innebär. Här kan vi bistå med exempelvis utbildning av redaktörer eller ta fram anpassade checklistor som kan stötta er i ert arbete med webbplatsen.

Varför införs de nya reglerna?

Enligt WHO är det ca 15-20 procent av befolkningen som har någon form av funktionsnedsättning. Det kan vara allt från att man är helt blind eller har läs- och skivsvårigheter till olika former av neuropsykiatriska eller kognitiva funktionsnedsättningar.

I grund och botten handlar det alltså om att du inte ska bli diskriminerad och hindrad att ta del av information på webbplatser om du har någon form av funktionsvariation.